Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie w 2020 r. wspierała Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy nie tylko poprzez zbiórkę do puszek, ale również licytację. Wśród wystawionych ofert była kolacja przygotowana przez adwokatów.
Powołany przez izbę warszawską Sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrał do puszek 71 447, 21 zł, środowisko adwokackie wraz z rodzinami mocno zaangażowało się w zbiórkę zarówno w dniu finału. Dużym powodzeniem cieszyły się także licytacje.
Jedną z licytacji była kolacja przygotowana w siedzibie Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie przez 6 adwokatów Izby, pod roboczym tytułem „Adwokatura przy kuchni”. Przy kuchni stanęli:
Dziekan ORA w Warszawie adw. Mikołaj Pietrzak, który opowiadał o jedzeniowych tradycjach warszawskiej Adwokatury oraz przyrządził lekko pikantne danie na bazie mango oraz aromatycznych przypraw.
Wicedziekan ORA w Warszawie adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska przygotowała sałatkę z gorgonzolą i gruszką oraz przybliżyła swoją drogę do Adwokatury.
Adw. Karolina Kuszlewicz opowiedziała o prawach zwierząt, co pozostaje jej wąską i pełną pasji specjalizacją zawodową. Na jej talerzach pojawił się makaron z cukinii z pastą z suszonych pomidorów.
Adw. Sylwia Gregorczyk-Abram przygotowała sałatkę z czarnej soczewicy z grillowanymi warzywami oraz opowiedziała o Wolnych Sądach.
Adw. Rafał Dębowski, sekretarz Naczelnej Rady Adwokackiej, przygotował pracochłonne danie ze świeżych warzyw w sosie pomidorowym i świeżą kolendrą. W swoim przemówieniu odpowiedział na pytanie, dlaczego sprawy sądowe trwają tak długo.
Adw. Piotr Girdwoyń, prof. UW i specjalista od wątków detektywistycznych przygotował wytrawne babeczki oraz przepyszne cytrynowe ciasteczka. A opowiedział o sądowych pomyłkach.
Goście kolacji kupili bilety za 2087,50 PLN. Mogli skosztować każdego z dań oraz wysłuchać ciekawych prelekcji przy wspólnym stole.
Bilety wylicytowali: Maciej Broniarz, adw. Bartłomiej Okurowsk, adw. Piotr Zemła, adw. Arkadiusz Szymański, r. pr. Paweł Kempa-Dymiński oraz adw. Monika Rajska.